EN

Kurz prohlížitelů zvěřiny

Specializované školení se zaměřením na vyšetřování těl ulovené volně žijící zvěře

Školení je organizováno na základě nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne 29.4.2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu. 
Proškolené osoby provádějí prvotní vyšetření zvěře po ulovení.Na základě posouzení mohou uvolnit kus pro spotřebitele v jeho domácnosti, nebo do místního maloobchodu nebo maloobchodního zařízení.Dále je možné dodat kus s prohlášením proškolené osoby do závodu pro nakládání se zvěřinou (bývalý zvěřinový závod) bez hlavy a orgánů.
Školení je zakončeno zkouškou ve formě písemného testu, test mohou účastníci složit na závěr školen.Test obsahuje 60 otázek, ke každé otázce jsou přiřazeny tři možné odpovědi, z nichž jedna odpověď je správná.Ke složení zkoušky je třeba nejméně 75% správných odpovědí.
Na základě složené zkoušky získá účastník školení osvědčení o způsobilosti k vyšetření těl ulovené volně žijící zvěře, razítko a průkaz proškolené osoby.

  • VŠECHNY DOKUMENTY VČETNĚ RAZÍTKA PROŠKOLENÉ OSOBY VYDÁVÁ POUZE VETUNI!
  • V PŘÍPADĚ ZTRÁTY NEBO ODCIZENÍ DOKUMENTŮ NEBO RAZÍTKA SE VŽDY OBRAŤTE NA KONTAKTNÍ OSOBU NA ICV VETUNI!
  • administrativní poplateky - při ztrátě razítka - vystavení potvrzení a nové razítko:500 Kč
  • vystavení nového průkazu:250 Kč

ZDE NAJDETE TERMÍNY A MÍSTA ZÁKLADNÍCH KVALIFIKAČNÍCH ŠKOLENÍ PRO:

Další školení k ověření znalostí získaných specializovaným školením osob k prohlížení těla ulovené volně žijící zvěře 

Po pěti letech končí platnost průkazu proškolené osoby.K prodloužení platnosti je nutné absolvovat jednodenní další školení v rozsahu 8 hodin. Školení je opět zakončené zkouškou ve formě testu, test obsahuje 40 otázek, pro úspěšné složení je třeba nejméně 75 % správných odpovědí.
Na základě složené zkoušky obdrží účastník školení nový průkaz proškolené osoby s platností opět na pět let.V platnosti zůstává číslo proškolené osoby a je možné dále používat původní razítko.
Další školení je nezbytné absolvovat nejdříve rok před skončním platnosti průkazu, a nejpozději 6 měsíců po vypršení platnosti! 
Platnost průkazu se prodlouží na dalších pět let od data ukončení platnosti dosud platného průkazu.Tzn.že i když absolvujete další školení několik měsíců před skončením platnosti, platnost nového průkazu se Vám o toto období nezkrátí.
(Kdo však chce absolvovat další školení dříve než rok před skončením platnosti, je to možné, ale v tom případě se nový průkaz vystaví s platností na 5 let od data školení, tzn.že si tímto platnost zkrátí).
Kdo v termínu neabsolvuje další školení, propadá mu průkaz, razítko a osvědčení proškolené osoby, číslo proškolené osoby je vyřazené z evidence.Pro obnovení funkce proškolené osoby je v tomto případě nezbytné znovu absolvovat specializované školení v rozsahu dvou dní, na základě složené zkoušky získá účastník školení osvědčení o způsobilosti k vyšetření těl ulovené volně žijící zvěře, razítko a průkaz proškolené osoby s novým číslem.

Pokud již činnost proškolené osoby nebudete dále vykonávat, doporučujeme razítko vrátit vydavateli, tzn.zaslat zpět na Institut celoživotního vzdělávání  VETUNI, Palackého tř.1946/1, 612 42 Brno.Tím předejdete jeho zneužití a s tím spojeným komplikacím.

TERMÍNY A MÍSTA DALŠÍCH ŠKOLENÍ NAJDETE ZDE


odkazy:

  • Proškolená osoba je povinna vést záznamy o druzích a počtech ulovené a vyšetřené volně žijící zvěře, o místě a době jejího ulovení, o výsledcích vyšetření a o tom, kam byla tato zvěř dodána, uchovávat tyto záznamy po dobu nejméně 2 let a na požádání je poskytovat orgánům vykonávajícím státní veterinární dozor.
  • Zákon č.166/1999 Sb.o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon).
  • Vyhláška č.289/2007 Sb.o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímopoužitelnými předpisy Evropských společenství.
  • Vyhláška 342/2012 Sb. o zdraví zvířat a jeho ochraně, o přemisťování a přepravě zvířat a o oprávnění a odborné způsobilosti k výkonu některých odborných veterinárních činností.
  • Nařízení EP a Rady č.852/2004 o hygieně potravin.
  • Nařízení EP a Rady č.853/2004 stanovující zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu.
  • Státní veterinární správa
  • ČMMJ